Talvirengasmääräykset

Alla on tiivistelmä eräiden maiden lainsäädännön tärkeimmistä osista. Tarkempia tietoja saat kunkin maan rengas- ja ajoneuvomääräyksistä.

Ruotsi

Talvirengasmääräykset

Talvirenkaita, joissa on merkintä 3PMSF, POR tai nastoitettu, on käytettävä 1. joulukuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana talvisissa tieolosuhteissa ohjaavilla akseleilla ja vetoakseleilla. Talviset tieolosuhteet määritellään “kun tiellä on lunta, jäätä, sohjoa tai huurretta missä tahansa tieosuudella”. Pienin sallittu kulutuspinnan urasyvyys on 5,0 mm. Perävaunuissa vaaditaan M+S merkintä ja kulutuspinnan urasyvyys vähintään 1,6 mm, myös talvikaudella. Siirtymäkaudella 1.6.2019 – 30.11.2024 talvirenkaiksi luokitellaan erityisesti talvikäyttöön kehitetyt renkaat ja M+S-merkityt renkaat.

Nastarenkaat

Nastarenkaat ovat sallittuja 1. lokakuuta 15. huhtikuuta välisenä aikana. Sääolosuhteista riippuen tätä ajanjaksoa voidaan pidentää. Joillakin teillä on nastarenkaiden käyttökielto.

Lumiketjut

Lumiketjuista ei ole erityistä lakia, mutta on suositeltava pitää ne mukana ja käyttää, jos tieolosuhteet sitä edellyttävät.

Norja

Talvirengasmääräykset

15. marraskuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana raskaissa ajoneuvoissa tulee olla talvirenkaat, joissa on 3PMSF-merkintä vetoakseleilla ja ohjaavilla akseleilla. Muille akseleille sovelletaan M+S tai 3PMSF-merkintöjä. Eri alueilla sovelletaan erityissääntöjä. Myös talvikauden ulkopuolella ajoneuvoissa on oltava talvirenkaat (nastalliset tai ei), lumiketjut tai vastaavat, mikäli olosuhteet niin edellyttävät riittävän pidon varmistamiseksi. Pienin kulutuspinnan urasyvyys kaikilla akseleilla on 5,0 mm.

Nastarenkaat

Nastarenkaat ovat sallittuja 1. marraskuuta alkaen ensimmäiseen pääsiäisen jälkeiseen sunnuntaihin. Nordlandin läänissä sekä Tromssan ja Finnmarkin läänissä nastarenkaat ovat sallittuja 16. lokakuuta ja 30. huhtikuuta välisenä aikana. Nastarenkaiden tulee olla samalla akselilla sekä autossa että perävaunussa. Oslossa ja Trondheimissa nastarenkaiden käytöstä peritään maksu.

Lumiketjut

Raskaissa ajoneuvoissa, sekä autossa että perävaunussa, tulee olla mukana vähintään 7 lumiketjua tänä aikana.

finland flag

Suomi

Talvirengasmääräykset

Joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana, jos sääolosuhteet sitä edellyttävät, raskaissa ajoneuvoissa vaaditaan talvirenkaat. Talvirenkaissa tulee olla 3PMSF- tai POR-merkintä. Talvikaudella pienin sallittu kulutuspinnan pääurien syvyys on 5,0 mm vetoakselilla ja 3,0 mm muilla akseleilla. M+S-merkinnällä varustettuja talvirenkaita saa käyttää kuorma-autoissa ja linja-autoissa 30.11.2024 asti ja perävaunuissa 30.11.2029 asti.

Nastarenkaat

Nastarenkaat ovat sallittuja 1. marraskuuta alkaen 31. maaliskuuta tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin. Tätä ajanjaksoa voidaan pidentää sääolosuhteista riippuen. Nastojen määrään ja tyyppiin sovelletaan erityissääntöjä.

Lumiketjut

Lumiketjut ovat sallittuja vain tien ollessa lumen ja jään peitossa.

Tanska

Talvirengasmääräykset

Raskaille ajoneuvoille ei ole erityistä talvirengaslainsäädäntöä. Pienin sallittu kulutuspinnan urasyvyys on 1,0 mm.

Nastarenkaat

Nastarenkaat ovat sallittuja 1. marraskuuta ja 15. huhtikuuta välisenä aikana.

Lumiketjut

Lumiketjut ovat sallittuja 1. marraskuuta ja 15. huhtikuuta välisenä aikana.

Huomaa, että näitä tietoja voidaan päivittää ja ne ovat vain ohjeellisia paikallisten määräysten mahdollisten poikkeamien vuoksi. Varmista aina, mitä talvirengaslakeja- ja määräyksiä sovelletaan kussakin maassa tiettynä ajankohtana. Lisätietoja on saatavilla osoitteessa: trafi.fi

Haluatko lisätietoja Colmecista tai tarjonnastamme?

Kerromme mielellämme lisää tarjonnastamme sekä palveluistamme. Ota yhteyttä!